Aktuelno

Adaptacija Žitnog kantara u Zemunu

Radovi na adaptaciji Žitnog katnara, koji se nalazi u okviru kulturno-istorijske celine Stari Zemun u punom su jeku. Do sada smo obavili radove na čeličnoj krovnoj konstrukciji, kao i slaganje limova po metodi „šifer slog“. Takođe, u okviru antikorozivne zaštite ofarbali smo čelične konstrukcije kompresorom, a pri kraju je i podešavanje drvene potkonstrukcije.
Uskoro počinju i zidarski radovi, a prvu fazu kompletiraćemo izlivanjem cementne košuljice i postavljanjem staklenih panela. U drugoj fazi nas očekuju gipsarski i keramičarski radovi.
Inače, naša kompanija preuzela je Žitni kantar sredinom maja ove godine. Prethodno je na ovom objektu morala da se uradi statička sanacija, tarketiranje zidova i izlivanje armirane tektonske ploče jer se ova stara građevina umalo nije srušila 2016. godine.
Ovaj osmougaoni objekat nalazi se odmah u uz zemunsku pijacu, u nastavku Velikog trga. Ova celina proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Ovaj objekat nosio je ime u prošlosti prema vrsti robe koja se u njemu prodavala. Nekad je bio Brašni, kantarski i na kraju Žitni kantar. Mnogi Zemunci ipak i dalje ovaj objekat pamte kao staru ribarnicu.

Sanacija sportskih terena na Košutnjaku

Naša kompanija uspešno je završila projekat sanacije sportskih terena Zavoda za sport na Košutnjaku. Ovaj projekat bio je novo iskustvo, ali smo uspešno odgovorili na sve izazove.
Tokom predhodnih nekoliko meseci izveli smo sledeće radove na gradilištu Zavod za sport:

  • Pranje terena
  • Prskanje tartana u tri sloja (tereni odbojka i košarka) i izlivanje tartana (rukometni teren)
  • Zamena betonskih ivičnjaka oko terena sa nivelacijom podloge, nasipanjem šljunka i ugradnjom betona ispod novih ivičnjaka
  • Skidanje postojeće veštačke trave (teren za mali fudbal) i svih slojeva do dubine 20cm
  • Nabavka i ugradnja drobljenog kamena
  • Postavljanje nove veštačke trave punjenje kvarcnim peskom i gumenim granulatom
  • Zamena žičane ograde na terenu za mali fudbal visine četiri i 5 metara sa farbanjem stubova
  • Postavljanje stubova i reflektora na na sportske terene sa postavljanjem svih potrebnih instalacija
  • Izrada asfaltne podloge
  • Nabavka i zamena spoljnog mobilijara (klupe, đubrijere, drvene oglasne table)

Nova era: Jadran izvodi radove na optičkoj mreži

Kompanija Jadran nastavlja da proširuje svoje poslovanje i broj usluga prema krajnjim korisnicima. Nakon što smo početkom 2017. godine oformili Elektro sektor i oformili tim za elektroinstalarske, elektromonterske i telekomunikacione radove, sada smo otvorii novo poglavlje u bogatoj istoriji Jadrana. Sa kompanijom Teledirekt potpisali smo ugovor o izvođenju radova na instalaciji priključaka na optičku telekomunikacionu i kablovsku mrežu za investitora, Telekom Srbija.

Naše ekipe biće zadužene za izgradnju horizontalne optičke infrastrukture u skladu sa Uputstvom o polaganju i montaži optičkih kablova, kao i instalaciju novog STB uređaja i demontažu postojeće ADSL opreme u domovima. U prvoj fazi, ove radove kao podizvođači obavljaćemo na teritoriji opštine Novi Beograd. Ugovor sa kompanijom Teledirekt potpisan je na period od tri do pet godina.

Kompanija Telekom Srbija pokrenula je projekat instalacije optičke mreže koji će omogućiti znatno brži internet i digitalnu televiziju.

Zašto je energetski pasoš važan?

Najmanje 85 odsto od ukupnog broja stambenih zgrada u Srbiji nije izgrađeno u skladu sa uslovima koji zadovoljavaju energetsku efikasnost, rečeno je na nedavno održanoj tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi“. To konkretno znači da je u tim objektima potrošnja energije znatno uvećana, prema zvaničnim podacima ona čini 36 odsto ukupne potrošnje u Srbiji.

Kako su naveli učesnici tribine, a preneo portal Blic online, većina zgrada građena u periodu kada propisi nisu podrazumevali mere za energetsku efikasnost. Tek je 2012. godine uvedena obaveza da sve zgrade koje se grade imaju minimum razred C energetskog nivoa.

Nadležni su na nedavno održanom skupu najavili brojne mere, poput strategije koja će se baviti ovim pitanjem. Jedno od rešenja sigurno je optimizacija objekata kojom će se povećati energetska efikasnost.

Naša kompanija kroz adaptaciju ili sanaciju objekata može obezbediti povećanje energetske efikasnosti korišćenjem najsavremenijih termo materijala. Dakle, mi možemo kroz građevinske radove ili zamenu određenih uređaja i instalacija da smanjimo utrošak energije, a za to smo sertifikovani od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Više informacija vezanih za pasoš energetske efikasnosti možete pronaći na stranici Energetski Pasoš, a ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete nas kontaktirati putem telefona +381 11 2781 333 ili na mail office@jadran-bg.rs.

NOVO LICE UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE “SVETOZAR MARKOVIĆ”

Vratili smo stari sjaj Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogradu! Završeno je renoviranje blizu 3.000 kvadratnih metara fasade, a sređeni su i dekorativni elementi. Radovi na jednoj od najlepših građevina u prestonici trajali su dva meseca, a svakodnevno je bilo angažovano najmanje 10 radnika.

Revitalizicija fasade prve namenski izgrađene biblioteke u Srbiji finansirana je sredstvima iz donacije Ambasade SAD u okviru programa “Ambasadorov fond” za očuvanje kulturnog nasleđa.

REVITALIZACIJA FASADE – POP LUKINA

Naša kompanija uskoro započinje sa radovima na revitalizaciji fasade na dve zgrade u Pop Lukinoj ulici u centru Beograda koje su pod zaštitom države. U pitanju je ukupno više od 2.500 kvadratnih metara fasada, za šta će nam biti potrebno oko 2.000 m2 cevastih skela. Za montažu skela biće potrebno oko 15 dana, a zatim krećemo sa uzimanjem uzoraka sa vučene i dekorativne plastike.

RENOVIRANA FASADA OŠ BOŠKO BUHA

Osnovna škola Boško Buha na Zvezdari dobila je potpuno nov sjaj zahvaljujući zaposlenima kompanije msg Solutions koji su obojili kompletnu fasadu škole i betonsku ogradu.

Ova dobrotvorna akcija trajala je jedan dan, a učestovalo je više od 50 zaposlenih koji su prefarbali brojne grafite i fasadu premazali svežom bojom.

Sa velikim zadovoljstvom u ovoj divnoj akciji učestvovali su i naši profesionalni moleri i farbari koji su pomagali učesnicima akcije.

STRUČNA PRAKSA ZA STUDENTE

Studenti završnih godina Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu posetili su Univerzitetsku biblioteku „Svetozar Marković“, gde kompanija Jadran d.o.o. izvodi radove na rekonstrukciji i revitalizaciji fasade.

Obilazak radova deo je besplatne stručne prakse, a budući diplomci imali su priliku da se upoznaju sa pravilima i obaveznim procedurama za radnike na gradilištu, ali i da vide kako izgleda sređivanje fasade prve namenski izgrađene biblioteke u Srbiji. Podsetimo, ova prelepa zgrada u Bulevaru kralja Aleksandra sagrađena je još 1926. godine.

Kompanija Jadran d.o.o. pokrenula je projekat stručne prakse za studente sa ciljem da privuče i zadrži mlade ljude sa visokim potencijalom. Obuka traje šest nedelja tokom kojih se studenti upoznaju sa kompanijom, našim mentorima i zaposlenima, ali i dobijaju konkretne zadatke i odgovornosti. Tokom stručne prakse studenti takođe analiziraju situacije iz prošlosti, suočavaju se sa izazovima obavljanja radnih zadataka u kratkim rokovima, ali takođe imaju mogućnost da ocene nas.

Kompanija Jadran nastaviće za razvijanjem ovog projekta i u budućnosti.

Antikorozivna zaštita i peskarenje - piktogram i ilustracija

Sektor antikorozivne zaštite i peskiranje

Završni radovi u građevinarstvu - ikona i ilustracija

Sektor završni radovi u građevinarstvu

Deo tima sektora završni radovi u građevinarstvu radi na renoviranju bolnice u Užicu.

Završni radovi u građevinarstvu - ikona i ilustracija

Sektor završni radovi u građevinarstvu

Deo tima sektora završni radovi u građevinarstvu radi na renoviranju bolnice u Lazarevcu.