Podopolagački radovi

Tekstilni podovi – itisoni

Itisoni su odlični dekorativni elementi u enterijeru. Bojom, strukturom, tkanjem, veličinom ili zanimljivom šarom mogu služiti za vizualno spajanje ili pak odvajanje nekog dela enterijera od ostatka prostora. U objekte se mogu postavljati sve vrste tekstilnih podova od prirodnih ili veštačkih vlakana, u raznim bojama i dezenima. Podloga za itison može biti bilo kog tipa ali s obzirom na njegovu poroznost i ulogu on nikako ne može služiti kao nekakav izolacioni materijal osim izvesnih termičkih karakteristika zbog zarobljenog vazduha (izolator), pa je uobičajeno da ispod njega budu svi standardni slojevi poda, sa neretko i nekim drugim završnim slojem i itisonom kao oblogom. Izuzetno je važno da podloga bude savršeno ravna i nestišljiva. U prodaji se nalaze u vidu rolni pa se sečenjem uklapaju u zadati prostor ali treba voditi i računa o uklapanju dezena i spojevima.

Podopolagački radovi icon

Parketi

Parket je savremena modifikacija jedne od najstarijih podnih obloga – drvenih podova. Dobar je toplotni izolator, ne postoji problem sa statičkim elektricitetom i izuzev plutanih podova, najmanje se javlja problem kod ljudi sa alergijama.

Uobičajeni slog parket pločica je „riblja kost“ (koji se strukturno smatra najčvršćim slogom), „mozaik parket“, naizmenični slog, „šahovsko polje“. Vrste drveta od kojeg se proizvodi su: bagrem, grab, jasen, hrast, orah, bukva, trešnja, a moguć je i unikatni dizajn u vidu sloga i u tipu drveta a radi dobijanja kontrasta ili nijansiranja.

Postavljanje parketa radi se na pripremljenim košuljicama, koje moraju biti suve ili se postavlja na suvu površinu samonivelirajuće mase. Parket se postavlja na podlogu lepljenjem, zabijanjem ili suvim slaganjem. Nakon postavljanja, parket se hobluje i zatim lakira. Najčešće se postavlja u stambenom ili kancelarijskom prostoru a zbog mogućnosti prodiranja vode u spojeve a zatim i bubrenja i odizanja parketa, u standardnoj varijanti ne preporučuje se za prijemne holove i hodnike.

Laminati

Laminat predstavlja savremenu zamenu za parket i po tipu materijala je kombinacija prirodnog i veštačkog materijala. Osnovna masa je kombinacija strugotine drveta i lepka, veoma slično univer panelima, a gornji – završni sloj najčešće je plastičan sa printom u dezenu drveta, ili ređe furnir sa dobrom završnom obradom. Veoma je otporan na habanje, pa predstavlja dobar izbor kada su u pitanju prostori u kojima je velika frekvencija ljudi, kao što su kancelarije, ali često se koristi i u stambenim prostorijama. Odlikuju ga povoljna cena i jednostavno postavljanje. Trpe umerenu vlagu ali ne preporučuju se za ulazne holove.

Jadran d.o.o. postavlja sve vrste laminata na ravnu suvu podlogu, sa nivelirajućom konstrukcijom ili bez nje i obaveznim postavljanjem sunđera ili podložne ploče za laminat.

Vinilni podovi

Vinilni podovi napravljeni su od veštačkog materijala i proizvode se u tablama ili rolnama, zavisno od debljine, sa printom nekog od prirodnih materijala ili podloge. Koriste se za javne objekte sa velikom frekvencijom ljudi, kao obloga za stepenice, hale, dvorane i sl. Pričvršćuju se za nivelisanu podlogu lepljenjem i veoma su dugotrajne i otporne na vlagu ali i ograničene na ujutrašnje prostore.

Samorazlivajući epoksidni podovi

Epoksidne smole predstavljaju zamenu za prirodni materijal – prirodnu smolu koju je nemoguće dobiti u potrebnim količinama i odgovarajućih fizičko-mehaničkih osobina. Već na prvi pogled, slično kamenim podovima, ove podove odlikuje visok sjaj. Za izradu potrebno je imati pripremljenu podlogu u vidu kvalitetne cementne košuljice i PVC folije preko nje. Može se naneti na pripremljenu podlogu u vidu impregnacije, premaza, samoliva i malter-estriha. Masa se isporučuje u vidu tečnosti u kanisterima kojoj se u tačno propisanom odnosu dodaje i druga komponenta čime započinje proces sušenja i formiranja površine. Nije potrebna nivelacija jer se zbog izuzetno male viskoznosti mase ona sama gravitacijski raspoređuje po ograđenom prostoru, a toniranje ili unikatan dezen se postiže mešanjem sa tonerom ili više njih i mešanjem u periodu sušenja. Ovako dobijeni dezeni su izuzetno atraktivni i sve više u upotrebi. Izrazito su otporni na habanje pa su stoga pogodni i za industrijske prostore, garaže i slično ali sve češće i za kancelarijske ili čak i stambene prostore. Po potrebi, mogu se izvoditi i kao antistatički.

Štampani beton

Prestavlja dekorativni beton za oblaganje površina i popločavanje. Osnovna masa je beton potrenih mehaničkih karakteristika u kome se pravi reljefni otisak – štampa koji se posle sušenja i čišćenja površine farba i lakira specijalnim bojama. Moguće je postići veoma zanimljiva arhitektonska rešenja i smele eksperimente a u doba minimalističkog dizajna prostora i kao lakirani natur beton, dok je površina izuzetnih mehaničkih osobina: otporna na visoke i niske temperature, klizanje i habanje uz jednostavno održavanje vodom i pumpom pod pritiskom. Koristi se za poslovne, komercijalne, javne objekte, javne prostore, pešačke staze pa čak i saobraćaj.

Kameni podovi

Predstavljaju prefinjeno i luksuznije rešenje od uobičajenih podloga. Glavna podela se vrši na prirodni i veštački kamen. Prirodni se isporučuje u tablama raznih dezena i seče na potrebne dimenzije u skladu sa zamislima arhitekata; dok je veštački jeftiniji i lakši za obradu, često „samorazlivajući“ ili se u kalupima posebno oblikuje, i više je estetskog karaktera a manje čvrstine od prirodnog. Kameni podovi mogu biti polirani ili mat, ili čak rustičnog izgleda, zavisno od potrebe, a jedini protokom vremena zadržavaju dekorativan izgled. Ploče su većih debljina od keramičkih pločica i kvalitetno izvedena podloga je od ključne važnosti za dugotrajnost i završni izgled. Najčešće korišćeni za podove kod nas su mermer i granit ali prema željama investitora mogući izbor je mnogo širi.