Energetski pasoš – Pasoš energetske efikasnosti

Energetski pasoš

Privredno društvo JADRAN d.o.o je ovlašćena organizacija koja poseduje licencu za izdavanje energetskog pasoša. Energetski pasoš je rešenje o ispunjenosti uslova nakon sprovedene optimizacije objekata na osnovu metodoloških regulativa, od strane ovlašćenog privrednog društva koje se bavi projektovanjem i izvođenjem radova. Ovaj dokument predstavlja sertifikat o energetskoj efikasnosti zgrade, koji pruža precizne podatke i preporuke o objektu u datom trenutku i radi poboljšanja energetskih svojstava samog objekta.

Energetska efikasnost zgrade je stvarno potrošena ili ocenjena količina energije koja zadovoljava različite potrebe koje su u vezi sa standardizovanim korišćenjem zgrade, što između ostalog uključuje i;

Grejanje, snabdevanje toplom vodom, hlađenje, ventilaciju i osvetljenje, izračunatih na osnovu izolacije, tehničkih i ugradbenih karakteristika, projektovanja i pozicioniranja prema klimatskim aspektima, izloženosti suncu i uticaju spoljnih objekata, sopstvenu proizvodnju energije i druge faktore.

Prema Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, svi novoizgrađeni objekti, kao i one građevine na kojima je vršena rekonstrukcija (više od 25% površine), moraju imati energetski pasoš.

Energetski pasoš - Pasoš energetske efikasnosti - Jadran-d.o.o

JADRAN D.O.O. između ostalog u svoju delatnost ubraja radove na sanaciji i rekonstrukciji objekata, kao i adaptaciju postojećih objekata shodno Pravilniku o energetskoj sertifikaciji zgrada. Energetska sanacija objekta predstavlja izvođenje građevinskih i drugih radova na postojećoj zgradi, u vidu popravke ili zamene uređaja, postrojenja, opreme i instalacija određenog kapaciteta, kojima se ne utiče na stabilnost i sigurnost objekta, niti se menjaju konstruktivni elementi, oni se vrše isključivo radi povećanja energetske efikasnosti .

Energetski pasoš upućuje na kvalitet, svojstva, građenja zgrade kao i stepen utroška električne energije za grejanje. Ujedno predstavlja dokaz kvaliteta zgrade, potrošnju energije i buduće režijske troškove.

Energetskim pasošem se procenjuje toplotni omotač, što podrazumeva spoljnu i unutrašnju izolaciju zgrade, zidove, prozore, vrata, podove i plafone, krovove, kao i iskorišćenost sunčeve energije. Tu spadaju i grejni uređaji, snabdevanje toplom vodom, mehanička ventilacija, hlađenje i električno osvetljenje.

Privredno društvo JADRAN d.o.o. putem adaptacija, sanacija i rekonstrukcija objekata pruža povečanje energetske efikasnosti, upotrebom najsavremeniji materijala u sferi termo proizvoda, zarad postizanja maksimalnih rezultata, kvaliteta radova i energetske uštede u potrošnji. Naš cilj je postizanje direktnog smanjenja potrošnje energije i troškova, postizanje najviših standarda u novogradnji, kao i pri sanaciji energetski neefikasnih objekata.

Pasoš energetske efikasnosti

Licenca za izdavanje sertifikata o energetskim svojstvima objekata - Jadran d.o.o.
Licenca za izdavanje sertifikata o energetskim svojstvima objekata 2 - Jadran d.o.o.