Molersko-farbarski radovi

Molerski radovi

Molerski radovi u zatvorenom prostoru u najvećem broju slučajeva svode se na pokrivanje zidanih zidova od opeke ili blokova ili u novije vreme, za pregradne zidove gips-kartonskih panela, poludisperzijom ili disperzivnim (akrilnim bojama).
Bilo da se radi o rekonstrukciji ili novom objektu postupak pripreme površine je isti – potrebno je ujednačavanje zidne površine (gletovanje) i uklanjanje materijala na kojima adhezija završnog sloja ne bi bila dobra, i farbanje. Ako je podloga malter, mora proći minimum 30 dana od završetka malterisanja da bi površina bila suva da bi se moglo nastaviti sa radovima. Izvodi se u više slojeva jer osnovna boja (prajmer) osigurava prianjanje i impregnaciju a završni sloj da bi dobio traženu nijansu se često mora izvoditi iz više puta. Toniranje prema ton karti (mešanjeboja) se vrši kompjuterski.

Molersko-farbarski radovi icon

Farbarski radovi

Farbarski radovi uključuju zbirno sve poslove na zaštiti metalnih površina zaštitnom (prajmer) i završnom bojom, kao i premaze nekih vrsta podova i većinom lakiranje, farbanje drvenih površina ili samo impregnaciju, uz prethodno čišćenje i pripremu. Ukoliko se radi bezbojnim lakom toniranje se radi nezavisno od farbanja (bajcovanje).