Suvo-montažni radovi (gips)

Gips-kartonski plafoni

Gips kartonski plafoni rade se kada je potrebno uz minimalna ulaganja vizuelno prilagoditi površinu plafona potrebama (neravna površina ili se vide konstruktivni elementi koje u enterijeru treba izbeći) ili za druge potrebe kao što je pojačanje termo ili zvučne izolacije plafona. Prethodno je potrebno osigurati da je konstrukcija suva i bezbedna. Ploče mogu biti različitih debljina i kvaliteta kao i obične ili vodootporne. Uobičajene su 60x60cm ali i drugačijih dimenzija prema potrebama a metalnu podkonstrukciju obezbeđuje proizvođač panela.

Spušteni plafoni

Spušteni plafoni u osnovi su jako slični gips-kartonskim plafonima ali se razlikuju od njih po nameni i složenosti. Razlozi i potrebe za izvođenje su razni, od estetskih – postizanje vizuelne dinamike površinskog elementa u prostoru, do praktičnih – postavljanje difuznog osvetljenja, sakrivanje instalacija, dobijanje skladišnog prostora, izolacija od buke ili spuštanje korisne visine radi ostvarivanja ušteda kod grejanja prostora.

Podkonstrukcija za montažu panela je neophodna i obezbeđuje je proizvođač a može se raditi i dodatna ukoliko potrebe nalažu veću nosivost za smeštaj opreme ili stvari. Postoji više tipova panela: obični, vodootporni, paropropusni, vatrootporni. Namena prostora diktira tip i oblik plafona pa se svaki objekat posebno projektuje.

Suvo-montažni radovi (gips) icon

Pregradne gips-kartonske ploče

Pregradne gips-kartonske ploče predstavljaju zamenu za klasične zidane zidove. Karakteriše ih u prvom redu niža cena, manja čvrstoća i mnogo manja masa pa zato ne zahtevaju menjanje osnovne konstrukcije zgrade pri pregrađivanju, kao i bolja zvučna izolacija, obradivost površine i brzina izrade.

Postavlja se sa ili bez punjenja od mineralne vune, sa metalnom potkonstrukcijom i uz pregrade. Širine pregrade su uglavnom od 7, 10, 12,5 i 15 centimetara. Za otvore na pregradnim zidovima po potrebi postavljaju se ojačanja sa metalnim profilima. Manje su čvrstoće od zidanih zidova pa pri udaru lakše može doći do oštećenja površine.

Zidne i plafonske obloge

Zidne i plafonske obloge izrađuju se od gips-kartonskih ploča različitih vrsta i debljina u skladu sa zahtevima klijenta. Često je potrebno sakriti spojeve na konstrukciji koji nisu savršeno izvedeni pri gradnji pa je lakše izvesti oblogu. Ploče se mogu lepiti direktno na zid ili se montiraju na potkonstrukciju sa ili bez izolacije (mineralne vune).

Gipsarski radovi

Gips je prirodni materijal, po hemijskom sastavu je kalcijum sulfat dihidrat, nastao taloženjem odnosno spada u sedimente. Čvrstoća mu je mala ali obradivost je izuzetno dobra i često služi kao vezivo, dodatak vezivima ili za oblogu zidova. Zbog svojstva dobre obradivosti a velike dostupnosti, niske cene i relativno male mase, našao je primenu i u modelarskoj praksi.

U gipsarske radove spadaju: ukrasne lajsne, ornamenti, ukrasni stubovi i drugo. Kasnija zaštita i finalna obrada kao i ostatka prostorije ili fasade se podrazumevaju a ovi ornamenti mogu biti unutrašnji ili spoljašnji. Postoje gotovi – tipski elementi u prodaji ali i unikatni modeli pravljeni prema željama investitora a koji se na objektu spajaju, fiksiraju ili lepe. Posebnu važnost i ulogu ovi radovi imaju kada se radi o revitalizaciji ili rekonstrukciji starog objekta od kulturno-istorijskog značaja.